Mrożone wyroby kulinarne : półprodukty i potrawy.
Rodzaj materiału:
TekstJęzyk: polski Szczegóły wydania: Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 1996.Wydanie: Zatwierdzono: 1996.10.24Inny tytuł: - PN-A-82201:1996
- PN-A-82201:1996/Az1:2004
- Półprodukty i potrawy
- ICS 67.040
| Typ dokumentu | Obecna biblioteka | Lokalizacja | Sygnatura | Status | Termin zwrotu | Kod kreskowy | Zamówienia | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Norma
|
Biblioteka Politechniki Koszalińskiej | Czytelnia BG | PN-A-82201 | Tylko na miejscu | PNS2870 |
Ustalono terminologię dla mrożonych wyrobów kulinarnych wyprodukowanych w formie półproduktów lub potraw. Określono podział na typy wyrobów: półprodukty ziemniaczane obejmujące wyroby z ziemniaków podsmażonych oraz z ciasta ziemniaczanego (z nadzieniem i bez nadzienia), półprodukty mączne z ciasta pierogowego i z ciasta kruchego i potrawy obejmujące potrawy mięsne, podrobowe, sosy, zupy i wyroby z ciasta naleśnikowego. Ustalono wymagania dotyczące: surowców, tolerancji masy netto, temperatury zamrożonych wyrobów, pakowania, przechowywania, transportu i badań. Wyszczególniono wymagania dotyczące zdrowotności wyrobów obejmujące wymagania mikrobiologiczne i zawartość metali szkodliwych dla zdrowia oraz wymagania dotyczące cech organoleptycznych i niektórych cech fizycznych i chemicznych.
