Logo BPK

Biblioteka

Politechniki Koszalińskiej

Mrożone wyroby kulinarne : półprodukty i potrawy.

Mrożone wyroby kulinarne : półprodukty i potrawy. - Zatwierdzono: 1996.10.24 - Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 1996.


PN-A-82201:1996
PN-A-82201:1996/Az1:2004
Półprodukty i potrawy

Ustalono terminologię dla mrożonych wyrobów kulinarnych wyprodukowanych w formie półproduktów lub potraw. Określono podział na typy wyrobów: półprodukty ziemniaczane obejmujące wyroby z ziemniaków podsmażonych oraz z ciasta ziemniaczanego (z nadzieniem i bez nadzienia), półprodukty mączne z ciasta pierogowego i z ciasta kruchego i potrawy obejmujące potrawy mięsne, podrobowe, sosy, zupy i wyroby z ciasta naleśnikowego. Ustalono wymagania dotyczące: surowców, tolerancji masy netto, temperatury zamrożonych wyrobów, pakowania, przechowywania, transportu i badań. Wyszczególniono wymagania dotyczące zdrowotności wyrobów obejmujące wymagania mikrobiologiczne i zawartość metali szkodliwych dla zdrowia oraz wymagania dotyczące cech organoleptycznych i niektórych cech fizycznych i chemicznych.

produkty mrożone wyroby garmażeryjne półprodukty spożywcze
© 2023 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: KOHA