Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce : oznaczanie poszczególnych steroli i ich całkowitej chromatografii gazowej.
Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce : oznaczanie poszczególnych steroli i ich całkowitej chromatografii gazowej.
- Zatwierdzono: 2002.05.17
- Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2002.
PN-EN ISO 12228:2002
Oznaczanie poszczególnych steroli i ich całkowitej chromatografii gazowej
Wprowadza: ISO 12228:1999 Wprowadza: EN ISO 12228:1999
Określono metodę oznaczania zawartości i składu steroli w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych za pomocą chromatografii gazowej. Podano zasadę metody, stosowane odczynniki, aparaturę, sposób pobierania i przygotowania próbek. Opisano wykonanie oznaczania oraz sposób wyrażania wyników i sprawozdanie z badań. Norma zawiera trzy załączniki. W załączniku A (informacyjnym) podano wyniki badań międzylaboratoryjnych, łącznie z wielkościami uzyskanych powtarzalności i odtwarzalności. W załączniku B (informacyjnym) podano bibliografię. W załączniku ZA (normatywnym) podano wykaz norm powołanych w publikacjach międzynarodowych i ich odpowiedniki europejskie.
produkty żywnościowe tłuszcze roślinne tłuszcze zwierzęce oleje roślinne oleje zwierzęce
PN-EN ISO 12228:2002
Oznaczanie poszczególnych steroli i ich całkowitej chromatografii gazowej
Wprowadza: ISO 12228:1999 Wprowadza: EN ISO 12228:1999
Określono metodę oznaczania zawartości i składu steroli w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych za pomocą chromatografii gazowej. Podano zasadę metody, stosowane odczynniki, aparaturę, sposób pobierania i przygotowania próbek. Opisano wykonanie oznaczania oraz sposób wyrażania wyników i sprawozdanie z badań. Norma zawiera trzy załączniki. W załączniku A (informacyjnym) podano wyniki badań międzylaboratoryjnych, łącznie z wielkościami uzyskanych powtarzalności i odtwarzalności. W załączniku B (informacyjnym) podano bibliografię. W załączniku ZA (normatywnym) podano wykaz norm powołanych w publikacjach międzynarodowych i ich odpowiedniki europejskie.
produkty żywnościowe tłuszcze roślinne tłuszcze zwierzęce oleje roślinne oleje zwierzęce