Artykuły żywnościowe : wykrywanie napromieniania żywności zawierającej tłuszcze : analiza 2-alkilocyklobutanonów metodą chromatografii gazowej połączonej ze spektrometrią mas.
Artykuły żywnościowe : wykrywanie napromieniania żywności zawierającej tłuszcze : analiza 2-alkilocyklobutanonów metodą chromatografii gazowej połączonej ze spektrometrią mas.
- Zatwierdzono: 2007.07.13
- Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2007.
PN-EN 1785:2007
Wprowadza: EN 1785:2003 Zastępuje: PN-EN 1785:2004 (U)
Opisano metodę wykrywania obróbki radiacyjnej żywności zawierającej tłuszcze, polegającą na oznaczaniu indukowanych radiacyjnie 2-alkilocyklobutanonów po uprzednim rozdzieleniu ich metodą chromatografii gazowej metodą spektrometrii mas. Metodę sprawdzono w badaniach laboratoryjnych surowego kurczaka, wieprzowiny płynnego całego jaja, łososia, i sera camembert. Inne badania wykazały, że metoda może być stosowana do badania różnego rodzaju żywności.
artykuły żywnościowe napromieniane artykuły żywnościowe promieniowanie jonizujące analiza żywności chromatografia gazowa
PN-EN 1785:2007
Wprowadza: EN 1785:2003 Zastępuje: PN-EN 1785:2004 (U)
Opisano metodę wykrywania obróbki radiacyjnej żywności zawierającej tłuszcze, polegającą na oznaczaniu indukowanych radiacyjnie 2-alkilocyklobutanonów po uprzednim rozdzieleniu ich metodą chromatografii gazowej metodą spektrometrii mas. Metodę sprawdzono w badaniach laboratoryjnych surowego kurczaka, wieprzowiny płynnego całego jaja, łososia, i sera camembert. Inne badania wykazały, że metoda może być stosowana do badania różnego rodzaju żywności.
artykuły żywnościowe napromieniane artykuły żywnościowe promieniowanie jonizujące analiza żywności chromatografia gazowa