BPK logo

Biblioteka

Politechniki Koszalińskiej

Artykuły żywnościowe : wykrywanie napromieniania żywności zawierającej tłuszcze : analiza 2-alkilocyklobutanonów metodą chromatografii gazowej połączonej ze spektrometrią mas.

Artykuły żywnościowe : wykrywanie napromieniania żywności zawierającej tłuszcze : analiza 2-alkilocyklobutanonów metodą chromatografii gazowej połączonej ze spektrometrią mas. - Zatwierdzono: 2007.07.13 - Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2007.


PN-EN 1785:2007

Wprowadza: EN 1785:2003 Zastępuje: PN-EN 1785:2004 (U)

Opisano metodę wykrywania obróbki radiacyjnej żywności zawierającej tłuszcze, polegającą na oznaczaniu indukowanych radiacyjnie 2-alkilocyklobutanonów po uprzednim rozdzieleniu ich metodą chromatografii gazowej metodą spektrometrii mas. Metodę sprawdzono w badaniach laboratoryjnych surowego kurczaka, wieprzowiny płynnego całego jaja, łososia, i sera camembert. Inne badania wykazały, że metoda może być stosowana do badania różnego rodzaju żywności.

artykuły żywnościowe napromieniane artykuły żywnościowe promieniowanie jonizujące analiza żywności chromatografia gazowa
© 2023 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: KOHA