Analiza numeryczna i badania eksperymentalne przepływu brzeczki piwnej w kadzi wirowej o zmodyfikowanej konstrukcji : rozprawa doktorska / Marta Stachnik ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego.
Rodzaj materiału:
- Tekst
- Bez urządzenia pośredniczącego
- Komputer
- Wolumin
- Dysk komputerowy
- Numerical analysis and experimental studies of the flow of beer wort in a modified rotatory tank
Typ dokumentu | Obecna biblioteka | Lokalizacja | Sygnatura | Status | Termin zwrotu | Kod kreskowy | Zamówienia | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
Biblioteka Politechniki Koszalińskiej | Informatorium | RD 243 | Tylko na miejscu | 00900324 |
Druk jednostronny.
Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2021.
Bibliografia na stronach 204-225.
Dostępne online dla wszystkich użytkowników bez ograniczeń.
W trakcie gotowania brzeczki z chmielem powstaje osad gorący, który jest oddzielany w kadzi wirowej. W pracy proponuje się modyfikacje dennicy kadzi wirowej, które mają na celu poprawę warunków klarowania brzeczki piwnej po jej gotowaniu z chmielem. Przeprowadzono pomiary rozkładu prędkości przepływu pierwotnego za pomocą metody PIV oraz symulacji komputerowych. Wyznaczono także charakterystykę reologiczna brzeczki i osadu, które wykorzystano przy budowie modelu komputerowego.
Obliczenia zrealizowano przy wsparciu Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego (ICM) Uniwersytetu Warszawskiego w ramach grantu obliczeniowego GB83-5.
Streszczenie w języku polskim i angielskim.