Analiza numeryczna i badania eksperymentalne przepływu brzeczki piwnej w kadzi wirowej o zmodyfikowanej konstrukcji : rozprawa doktorska /
Stachnik, Marta
Analiza numeryczna i badania eksperymentalne przepływu brzeczki piwnej w kadzi wirowej o zmodyfikowanej konstrukcji : rozprawa doktorska / Marta Stachnik ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego. - Koszalin : [s.n.], 2021. - 233 strony : ilustracje ; 30 cm + 1 dysk optyczny (CD ROM) ; 2 recenzje.
Numerical analysis and experimental studies of the flow of beer wort in a modified rotatory tank
Druk jednostronny.
Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2021.
Bibliografia na stronach 204-225.
Dostępne online dla wszystkich użytkowników bez ograniczeń.
W trakcie gotowania brzeczki z chmielem powstaje osad gorący, który jest oddzielany w kadzi wirowej. W pracy proponuje się modyfikacje dennicy kadzi wirowej, które mają na celu poprawę warunków klarowania brzeczki piwnej po jej gotowaniu z chmielem. Przeprowadzono pomiary rozkładu prędkości przepływu pierwotnego za pomocą metody PIV oraz symulacji komputerowych. Wyznaczono także charakterystykę reologiczna brzeczki i osadu, które wykorzystano przy budowie modelu komputerowego.
Obliczenia zrealizowano przy wsparciu Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego (ICM) Uniwersytetu Warszawskiego w ramach grantu obliczeniowego GB83-5.
Streszczenie w języku polskim i angielskim.
Brzeczka piwna
Kadź (naczynie)
Wirówka
Dennica stalowa
Przepływ wielofazowy
Anemometria obrazowa (PIV)
Fizykochemiczne metody badawcze
Analiza numeryczna
Piwowarstwo
Rozprawa doktorska
Inżynieria i technika
Rolnictwo i leśnictwo
663.4 621.64 532 519.61/.64
Analiza numeryczna i badania eksperymentalne przepływu brzeczki piwnej w kadzi wirowej o zmodyfikowanej konstrukcji : rozprawa doktorska / Marta Stachnik ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego. - Koszalin : [s.n.], 2021. - 233 strony : ilustracje ; 30 cm + 1 dysk optyczny (CD ROM) ; 2 recenzje.
Numerical analysis and experimental studies of the flow of beer wort in a modified rotatory tank
Druk jednostronny.
Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2021.
Bibliografia na stronach 204-225.
Dostępne online dla wszystkich użytkowników bez ograniczeń.
W trakcie gotowania brzeczki z chmielem powstaje osad gorący, który jest oddzielany w kadzi wirowej. W pracy proponuje się modyfikacje dennicy kadzi wirowej, które mają na celu poprawę warunków klarowania brzeczki piwnej po jej gotowaniu z chmielem. Przeprowadzono pomiary rozkładu prędkości przepływu pierwotnego za pomocą metody PIV oraz symulacji komputerowych. Wyznaczono także charakterystykę reologiczna brzeczki i osadu, które wykorzystano przy budowie modelu komputerowego.
Obliczenia zrealizowano przy wsparciu Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego (ICM) Uniwersytetu Warszawskiego w ramach grantu obliczeniowego GB83-5.
Streszczenie w języku polskim i angielskim.
Brzeczka piwna
Kadź (naczynie)
Wirówka
Dennica stalowa
Przepływ wielofazowy
Anemometria obrazowa (PIV)
Fizykochemiczne metody badawcze
Analiza numeryczna
Piwowarstwo
Rozprawa doktorska
Inżynieria i technika
Rolnictwo i leśnictwo
663.4 621.64 532 519.61/.64