BPK logo

Biblioteka

Politechniki Koszalińskiej

Oddziaływanie niektórych peptydów ścian komórkowych bulw ziemniaka na mikroflorę surowców roślinnych i żywności o małym stopniu przetworzenia : praca doktorska / Agnieszka Barnyk ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Katedra Biochemii i Biotechnologii.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Polish Publication details: Koszalin : [s.n.], 2009.Description: 134 strony : ilustracje ; 30 cm + karta informacyjna o pracy badawczejContent type:
  • Tekst
Media type:
  • Bez urządzenia pośredniczącego
Carrier type:
  • Wolumin
Other title:
  • Interaction of some peptides from cell wall of potato tubers with microorganisms of plant crops and ready-to-use vegetables
Subject(s): Genre/Form: Online resources: Dissertation note: Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2009. Summary: Celem pracy było opracowanie procedury izolacji peptydów wykazujących aktywność antydrobnoustrojową ze ścian komórkowych ziemniaka, dokonanie charakterystyki ich cech fizykochemicznych oraz stwierdzenie, czy preparaty peptydów antybakteryjnych ze ścian komórkowych ziemniaka są w stanie hamować rozwój mikroorganizmów pogarszających jakość surowców warzywnych (np. Erwinia sp., Pseudomonas sp., Bacillus sp. Micrococcus), a także tych mikroorganizmów, które stanowią zagrożenie dla konsumentów (np. Escherichia coli, Listeria monocytogenes) w produktach minimalnie przetworzonych.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Shelving location Call number Status Date due Barcode Item holds
Doctor's thesis Doctor's thesis Biblioteka Politechniki Koszalińskiej Informatorium RD 136 Tylko na miejscu 09040274
Total holds: 0

Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2009.

Bibliografia na stronach 117-134.

Dostępne online tylko streszczenie.

Celem pracy było opracowanie procedury izolacji peptydów wykazujących aktywność antydrobnoustrojową ze ścian komórkowych ziemniaka, dokonanie charakterystyki ich cech fizykochemicznych oraz stwierdzenie, czy preparaty peptydów antybakteryjnych ze ścian komórkowych ziemniaka są w stanie hamować rozwój mikroorganizmów pogarszających jakość surowców warzywnych (np. Erwinia sp., Pseudomonas sp., Bacillus sp. Micrococcus), a także tych mikroorganizmów, które stanowią zagrożenie dla konsumentów (np. Escherichia coli, Listeria monocytogenes) w produktach minimalnie przetworzonych.

Praca finansowana z projektu badawczego 2P06T 054 30 i projektu promotorskiego NN312 1466 33.

© 2023 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: KOHA