Podstawy stosowania ciśnieniowej strugi wodnej do obróbki ryb : rozprawa doktorska /
Kasperowicz, Maciej
Podstawy stosowania ciśnieniowej strugi wodnej do obróbki ryb : rozprawa doktorska / Maciej Kasperowicz ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Zakład Teorii Mechanizmów i Podstaw Konstrukcji Maszyn. - Koszalin : [s.n.], 2016. - 136 stron : ilustracje ; 30 cm + 1 dysk optyczny (CD ROM) ; 2 recenzje.
The basics use of pressure water stream in fish processing
Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2016.
Bibliografia na stronach 123-128.
Dostępne online tylko streszczenie.
W pracy przeprowadzono badania określające wartości podstawowych parametrów obróbki hydrostrumieniowej przy zastosowaniu w procesach cięcia ryb słodkowodnych. Stwierdzono, że taka obróbka może być zastosowana w przetwórstwie rybnym do: oczyszczania ryb z łuski, oczyszczania struktury kostno-szkieletowej i skóry z pozostałości tkanki mięśniowej i tłuszczowej, odgławiania i porcjowania całych ryb, wycinania płatów oraz wycinania ości śródmięśniowych z płatów i filetów.
Streszczenie w języku polskim i angielskim.
Technologia żywności
Ryby
Przemysł rybny
Przetwórstwo rybne Obróbka hydrościerna Obróbka wstępna ryb Odgławianie Płatowanie Odtłuszczanie
Rozprawa doktorska
Inżynieria i technika
Rolnictwo i leśnictwo
664.8/.9 621.7
Podstawy stosowania ciśnieniowej strugi wodnej do obróbki ryb : rozprawa doktorska / Maciej Kasperowicz ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Zakład Teorii Mechanizmów i Podstaw Konstrukcji Maszyn. - Koszalin : [s.n.], 2016. - 136 stron : ilustracje ; 30 cm + 1 dysk optyczny (CD ROM) ; 2 recenzje.
The basics use of pressure water stream in fish processing
Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2016.
Bibliografia na stronach 123-128.
Dostępne online tylko streszczenie.
W pracy przeprowadzono badania określające wartości podstawowych parametrów obróbki hydrostrumieniowej przy zastosowaniu w procesach cięcia ryb słodkowodnych. Stwierdzono, że taka obróbka może być zastosowana w przetwórstwie rybnym do: oczyszczania ryb z łuski, oczyszczania struktury kostno-szkieletowej i skóry z pozostałości tkanki mięśniowej i tłuszczowej, odgławiania i porcjowania całych ryb, wycinania płatów oraz wycinania ości śródmięśniowych z płatów i filetów.
Streszczenie w języku polskim i angielskim.
Technologia żywności
Ryby
Przemysł rybny
Przetwórstwo rybne Obróbka hydrościerna Obróbka wstępna ryb Odgławianie Płatowanie Odtłuszczanie
Rozprawa doktorska
Inżynieria i technika
Rolnictwo i leśnictwo
664.8/.9 621.7