BPK logo

Biblioteka

Politechniki Koszalińskiej

Artykuły żywnościowe : oznaczanie zawartości izomaltu, laktitolu, maltitolu, mannitolu, sorbitolu i ksylitolu w artykułach żywnościowych.

Artykuły żywnościowe : oznaczanie zawartości izomaltu, laktitolu, maltitolu, mannitolu, sorbitolu i ksylitolu w artykułach żywnościowych. - Zatwierdzono: 2006.08.30 - Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2006.


PN-EN 15086:2006

Wprowadza: EN 15086:2006 Zastępuje: PN-EN 15086:2006 (U)

Opisano metodę HPLC do oznaczania zawartości izomaltu i innych polioli takich jak laktitol, maltitol, mannitol, sorbitol i ksylitom, w artykułach żywnościowych. Pod względem chemicznym izomalt jest przedstawiany jako mieszanina 6-O-a-D-glukopiranozylo-D-sorbitolu (1,6-GPS) i 1-O-a-D- glukopiranozylo-D-mannitolu (1,1-GPM).

produkty żywnościowe analiza chemiczna alkochole cukrowe
© 2023 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: KOHA