Artykuły żywnościowe : oznaczanie zawartości izomaltu, laktitolu, maltitolu, mannitolu, sorbitolu i ksylitolu w artykułach żywnościowych.
Artykuły żywnościowe : oznaczanie zawartości izomaltu, laktitolu, maltitolu, mannitolu, sorbitolu i ksylitolu w artykułach żywnościowych.
- Zatwierdzono: 2006.08.30
- Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2006.
PN-EN 15086:2006
Wprowadza: EN 15086:2006 Zastępuje: PN-EN 15086:2006 (U)
Opisano metodę HPLC do oznaczania zawartości izomaltu i innych polioli takich jak laktitol, maltitol, mannitol, sorbitol i ksylitom, w artykułach żywnościowych. Pod względem chemicznym izomalt jest przedstawiany jako mieszanina 6-O-a-D-glukopiranozylo-D-sorbitolu (1,6-GPS) i 1-O-a-D- glukopiranozylo-D-mannitolu (1,1-GPM).
produkty żywnościowe analiza chemiczna alkochole cukrowe
PN-EN 15086:2006
Wprowadza: EN 15086:2006 Zastępuje: PN-EN 15086:2006 (U)
Opisano metodę HPLC do oznaczania zawartości izomaltu i innych polioli takich jak laktitol, maltitol, mannitol, sorbitol i ksylitom, w artykułach żywnościowych. Pod względem chemicznym izomalt jest przedstawiany jako mieszanina 6-O-a-D-glukopiranozylo-D-sorbitolu (1,6-GPS) i 1-O-a-D- glukopiranozylo-D-mannitolu (1,1-GPM).
produkty żywnościowe analiza chemiczna alkochole cukrowe