Maszyny dla przemysłu spożywczego : wałkowarki do ciasta : wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny.
Material type: TextLanguage: Polish Publication details: Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2010.Edition: Zatwierdzono: 2010.09.23Other title:- Wałkowarki do ciasta
- Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
- PN-EN 1674+A1:2010
- ICS 67.260
Item type | Current library | Call number | Status | Date due | Barcode | Item holds | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Standard | Biblioteka Politechniki Koszalińskiej Czytelnia BG | PN-EN 1674+A1 | Tylko na miejscu | PNS775 |
Wprowadza: EN 1674:2000+A1:2009
Zastępuje: PN-EN 1674+A1:2010
Podano wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny wykorzystywane w projektowaniu i produkcji wałkowarek do ciasta, stosowanych w przemyśle spożywczym i warsztatach rzemieślniczych (piekarnie, wytwórnie makaronu, ciastkarnie, wytwórnie słodyczy, wytwórnie wyrobów delikatesowych, zakłady dostarczające żywność itp.) do zmniejszania grubości ciasta lub makaronu przez rozwałkowywanie. Operacja ta jest głównie wykonywana przez przesuwanie ciasta do przodu i do tyłu pomiędzy wałkami. Szczlina między wałkami jest stopniowo zmniejszana nastawą ręczną lub automatyczną.