Wpływ procesu odwadniania osmotycznego i rozmrażania śliwek na wybrane wskaźniki jakości produktu : rozprawa doktorska /
Szparaga, Agnieszka
Wpływ procesu odwadniania osmotycznego i rozmrażania śliwek na wybrane wskaźniki jakości produktu : rozprawa doktorska / Agnieszka Plawgo ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Katedra Biochemii i Biotechnologii. - Koszalin : [s.n.], 2012. - 128 stron : ilustracje ; 30 cm + 2 recenzje.
Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2012.
Bibliografia na stronach 109-123.
Dostępne online na zasadzie licencji Creative Commons wersja BY-NC 4.0.
Praca jest kontynuacją badań nad możliwością wykorzystania komory próżniowo-parowej z zewnętrznym generatorem pary w procesie rozmrażania śliwek. W dysertacji przedstawiono aktualny stan wiedzy w zakresie odwadniania osmotycznego, metody dehydrofreezing oraz rozmrażania, ze szczególnym uwzględnieniem surowców roślinnych. Przedstawiono korzyści i problemy wynikające z rozwiązania zadania polioptymalizacyjnego.
Streszczenie w języku polskim i angielskim.
Odwadnianie osmotyczne.
Śliwki.
Przemysł rolno-spożywczy
Technologia żywności
Jakość żywności
Konserwacja żywności
Przetwórstwo owoców Rozmrażanie
Rozprawa doktorska
Rolnictwo i leśnictwo
Inżynieria i technika
664 634.2
Wpływ procesu odwadniania osmotycznego i rozmrażania śliwek na wybrane wskaźniki jakości produktu : rozprawa doktorska / Agnieszka Plawgo ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Katedra Biochemii i Biotechnologii. - Koszalin : [s.n.], 2012. - 128 stron : ilustracje ; 30 cm + 2 recenzje.
Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2012.
Bibliografia na stronach 109-123.
Dostępne online na zasadzie licencji Creative Commons wersja BY-NC 4.0.
Praca jest kontynuacją badań nad możliwością wykorzystania komory próżniowo-parowej z zewnętrznym generatorem pary w procesie rozmrażania śliwek. W dysertacji przedstawiono aktualny stan wiedzy w zakresie odwadniania osmotycznego, metody dehydrofreezing oraz rozmrażania, ze szczególnym uwzględnieniem surowców roślinnych. Przedstawiono korzyści i problemy wynikające z rozwiązania zadania polioptymalizacyjnego.
Streszczenie w języku polskim i angielskim.
Odwadnianie osmotyczne.
Śliwki.
Przemysł rolno-spożywczy
Technologia żywności
Jakość żywności
Konserwacja żywności
Przetwórstwo owoców Rozmrażanie
Rozprawa doktorska
Rolnictwo i leśnictwo
Inżynieria i technika
664 634.2