BPK logo

Biblioteka

Politechniki Koszalińskiej

Artykuły żywnościowe : oznaczanie zawartości kwasu okadaikowego w małżach : metoda HPLC z oczyszczaniem w fazie stałej, uzyskiwaniem pochodnej i detekcją fluorymetryczną.

Artykuły żywnościowe : oznaczanie zawartości kwasu okadaikowego w małżach : metoda HPLC z oczyszczaniem w fazie stałej, uzyskiwaniem pochodnej i detekcją fluorymetryczną. - Zatwierdzono: 2006.11.02 - Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2006.


PN-EN 14524:2006

Wprowadza: EN 14524:2004 Zastępuje: PN-EN 14524:2005 (U)

Przedstawiono metodę ilościowego oznaczania zawartości kwasu okadaikowego w małżach i produktach z nich otrzymanych. Zawartość kwasu okadaikowego jest oznaczana jako niezwiązany, ekstrachowalny kwas z wątroby. Kwas okadaikowy, rozpuszczalna w tłuszczu toksyna z glonów bruzdnic, jest głównym składnikiem dinofysistoksyn.

produkty żywnościowe owoce morza małże analiza chemiczna kwas okadeikowy
© 2023 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: KOHA