Artykuły żywnościowe : oznaczanie zawartości kwasu okadaikowego w małżach : metoda HPLC z oczyszczaniem w fazie stałej, uzyskiwaniem pochodnej i detekcją fluorymetryczną.
Artykuły żywnościowe : oznaczanie zawartości kwasu okadaikowego w małżach : metoda HPLC z oczyszczaniem w fazie stałej, uzyskiwaniem pochodnej i detekcją fluorymetryczną.
- Zatwierdzono: 2006.11.02
- Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2006.
PN-EN 14524:2006
Wprowadza: EN 14524:2004 Zastępuje: PN-EN 14524:2005 (U)
Przedstawiono metodę ilościowego oznaczania zawartości kwasu okadaikowego w małżach i produktach z nich otrzymanych. Zawartość kwasu okadaikowego jest oznaczana jako niezwiązany, ekstrachowalny kwas z wątroby. Kwas okadaikowy, rozpuszczalna w tłuszczu toksyna z glonów bruzdnic, jest głównym składnikiem dinofysistoksyn.
produkty żywnościowe owoce morza małże analiza chemiczna kwas okadeikowy
PN-EN 14524:2006
Wprowadza: EN 14524:2004 Zastępuje: PN-EN 14524:2005 (U)
Przedstawiono metodę ilościowego oznaczania zawartości kwasu okadaikowego w małżach i produktach z nich otrzymanych. Zawartość kwasu okadaikowego jest oznaczana jako niezwiązany, ekstrachowalny kwas z wątroby. Kwas okadaikowy, rozpuszczalna w tłuszczu toksyna z glonów bruzdnic, jest głównym składnikiem dinofysistoksyn.
produkty żywnościowe owoce morza małże analiza chemiczna kwas okadeikowy