Artykuły żywnościowe : oznaczanie zawartości kwasu okadaikowego w małżach : metoda HPLC z oczyszczaniem w fazie stałej, uzyskiwaniem pochodnej i detekcją fluorymetryczną.
Material type: TextLanguage: Polish Publication details: Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2006.Edition: Zatwierdzono: 2006.11.02Other title:- PN-EN 14524:2006
- ICS 67.120.30
Item type | Current library | Call number | Status | Date due | Barcode | Item holds | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Standard | Biblioteka Politechniki Koszalińskiej Czytelnia BG | PN-EN 14524 | Tylko na miejscu | PNS7302 |
Wprowadza: EN 14524:2004
Zastępuje: PN-EN 14524:2005 (U)
Przedstawiono metodę ilościowego oznaczania zawartości kwasu okadaikowego w małżach i produktach z nich otrzymanych. Zawartość kwasu okadaikowego jest oznaczana jako niezwiązany, ekstrachowalny kwas z wątroby. Kwas okadaikowy, rozpuszczalna w tłuszczu toksyna z glonów bruzdnic, jest głównym składnikiem dinofysistoksyn.