BPK logo

Biblioteka

Politechniki Koszalińskiej

Artykuły żywnościowe : oznaczanie ochratoksyny A w zbożach i produktach zbożowych : metoda wysoko sprawnej chromatografii cieczowej przy użyciu wodorowęglanu.

Artykuły żywnościowe : oznaczanie ochratoksyny A w zbożach i produktach zbożowych : metoda wysoko sprawnej chromatografii cieczowej przy użyciu wodorowęglanu. - Zatwierdzono: 2000.06.14 - Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2000.


PN-EN ISO 15141-2:2000

Wprowadza: EN ISO 15141-2:1998

Przedstawiono metodę oznaczania ochratoksyny A na poziomach wyższych niż 0,3 mikrograma/kilogram, metodą wysoko sprawnej chromatografii cieczowej z oczyszczaniem za pomocą wodorowęglanu. Charakterystyka analityczna metody została w pełni określona podczas badań międzylaboratoryjnych, stosując całe ziarno jęczmienia zawierające 2,9 mikrogam/kilogram, 7,4 mikrogram/kilogram i 14 mikrogram/kilogram, całą kukurydzę zawierającą 8,2 mikrogram/kilogram i 16,3 mikrogram/kilogram ochratoksyny A, jak również otręby pszenne zawierające 3,8 mikrogram/kilogram i 4,5 mikrogram/kilogram ochratoksyny A.

produkty żywnościowe zboża ochratoksyna analiza chromatograficzna
© 2023 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: KOHA