Artykuły żywnościowe : oznaczanie ochratoksyny A w zbożach i produktach zbożowych : metoda wysoko sprawnej chromatografii cieczowej przy użyciu wodorowęglanu.
Artykuły żywnościowe : oznaczanie ochratoksyny A w zbożach i produktach zbożowych : metoda wysoko sprawnej chromatografii cieczowej przy użyciu wodorowęglanu.
- Zatwierdzono: 2000.06.14
- Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2000.
PN-EN ISO 15141-2:2000
Wprowadza: EN ISO 15141-2:1998
Przedstawiono metodę oznaczania ochratoksyny A na poziomach wyższych niż 0,3 mikrograma/kilogram, metodą wysoko sprawnej chromatografii cieczowej z oczyszczaniem za pomocą wodorowęglanu. Charakterystyka analityczna metody została w pełni określona podczas badań międzylaboratoryjnych, stosując całe ziarno jęczmienia zawierające 2,9 mikrogam/kilogram, 7,4 mikrogram/kilogram i 14 mikrogram/kilogram, całą kukurydzę zawierającą 8,2 mikrogram/kilogram i 16,3 mikrogram/kilogram ochratoksyny A, jak również otręby pszenne zawierające 3,8 mikrogram/kilogram i 4,5 mikrogram/kilogram ochratoksyny A.
produkty żywnościowe zboża ochratoksyna analiza chromatograficzna
PN-EN ISO 15141-2:2000
Wprowadza: EN ISO 15141-2:1998
Przedstawiono metodę oznaczania ochratoksyny A na poziomach wyższych niż 0,3 mikrograma/kilogram, metodą wysoko sprawnej chromatografii cieczowej z oczyszczaniem za pomocą wodorowęglanu. Charakterystyka analityczna metody została w pełni określona podczas badań międzylaboratoryjnych, stosując całe ziarno jęczmienia zawierające 2,9 mikrogam/kilogram, 7,4 mikrogram/kilogram i 14 mikrogram/kilogram, całą kukurydzę zawierającą 8,2 mikrogram/kilogram i 16,3 mikrogram/kilogram ochratoksyny A, jak również otręby pszenne zawierające 3,8 mikrogram/kilogram i 4,5 mikrogram/kilogram ochratoksyny A.
produkty żywnościowe zboża ochratoksyna analiza chromatograficzna