000 01609nam a2200337 i 4500
001 normy2007
003 BPK
005 20200803122030.0
008 121231s pl a f u |000 0 pol
040 _cBPK
041 _apol
084 _aICS 67.120.30
245 _aArtykuły żywnościowe :
_boznaczanie zawartości saksytoksyny i dc-saksytoksyny w małżach : metoda HPLC z uzyskiwaniem pochodnej z nadtlenkiem lub nadjodanem przed rozdziałem na kolumnie.
246 _aPN-EN 14526:2006
250 _aZatwierdzono: 2006.11.02
260 _aWarszawa :
_bPolski Komitet Normalizacyjny,
_c2006.
500 _aWprowadza: EN 14526:2004
500 _aZastępuje: PN-EN 14526:2005 (U)
520 _aOkreślono metodę ilościowego oznaczania saksytoksyny (STX) i dekarbamoilo saksytoksyny (dc-STX) w omułkach jadalnych. Może ona być również stosowana do innych skorupiaków, na przykład przegrzebków. Granica wykrywalności metody (sygnał/szumy = 10) wynosi 0,006 mg/kg dla saksytoksyny i 0,02 mg/kg dla dc-saksytoksyny w mięsie omułka jadalnego. Metodę sprawdzono dla saksytoksyny na poziomie 0,4 mg/kg i na poziomach 0,5 mg/kg oraz 1,6 mg/kg dla dc-saksytoksyny.
653 _aprodukty żywnościowe
653 _aowoce morza
653 _amałże
653 _askorupiaki
653 _aanaliza chemiczna
653 _asaksytoksyna
710 _aKT nr 235 ds. Analizy Żywności
780 _tPN-EN 14526:2005 (U)
856 _uhttp://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=69610
_yKatalog online BPK
942 _cNR
998 _ceg
_d2007.05.22
999 _c69610
_d69610