000 | 01609nam a2200337 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | normy2007 | ||
003 | BPK | ||
005 | 20200803122030.0 | ||
008 | 121231s pl a f u |000 0 pol | ||
040 | _cBPK | ||
041 | _apol | ||
084 | _aICS 67.120.30 | ||
245 |
_aArtykuły żywnościowe : _boznaczanie zawartości saksytoksyny i dc-saksytoksyny w małżach : metoda HPLC z uzyskiwaniem pochodnej z nadtlenkiem lub nadjodanem przed rozdziałem na kolumnie. |
||
246 | _aPN-EN 14526:2006 | ||
250 | _aZatwierdzono: 2006.11.02 | ||
260 |
_aWarszawa : _bPolski Komitet Normalizacyjny, _c2006. |
||
500 | _aWprowadza: EN 14526:2004 | ||
500 | _aZastępuje: PN-EN 14526:2005 (U) | ||
520 | _aOkreślono metodę ilościowego oznaczania saksytoksyny (STX) i dekarbamoilo saksytoksyny (dc-STX) w omułkach jadalnych. Może ona być również stosowana do innych skorupiaków, na przykład przegrzebków. Granica wykrywalności metody (sygnał/szumy = 10) wynosi 0,006 mg/kg dla saksytoksyny i 0,02 mg/kg dla dc-saksytoksyny w mięsie omułka jadalnego. Metodę sprawdzono dla saksytoksyny na poziomie 0,4 mg/kg i na poziomach 0,5 mg/kg oraz 1,6 mg/kg dla dc-saksytoksyny. | ||
653 | _aprodukty żywnościowe | ||
653 | _aowoce morza | ||
653 | _amałże | ||
653 | _askorupiaki | ||
653 | _aanaliza chemiczna | ||
653 | _asaksytoksyna | ||
710 | _aKT nr 235 ds. Analizy Żywności | ||
780 | _tPN-EN 14526:2005 (U) | ||
856 |
_uhttp://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=69610 _yKatalog online BPK |
||
942 | _cNR | ||
998 |
_ceg _d2007.05.22 |
||
999 |
_c69610 _d69610 |