000 01591nam a2200289 i 4500
001 normy2004
003 BPK
005 20200803090315.0
008 121231s pl a f u |000 0 pol
040 _cBPK
041 _apol
084 _aICS 67.240
245 _aAnaliza sensoryczna :
_bmetodologia : wytyczne dotyczące przygotowywania próbek, dla których bezpośrednia analiza sensoryczna nie jest możliwa.
246 _aPN-ISO 5497:1998
250 _aZatwierdzono: 1998.01.02
260 _aWarszawa :
_bPolski Komitet Normalizacyjny,
_c1998.
500 _aWprowadza: ISO 5497:1982
520 _aPodano wytyczne stosowane do próbek produktów o intensywnym aromacie oraz do próbek produktów silnie skoncentrowanych. Zasada polega na przygotowaniu preperatu, który pozwala na bezpośrednią ocenę właściwości organoleptycznych próbki, odpowiednio do potrzeb analizy: a) w przypadku oceny właściwości samej próbki - przez mieszanie próbki z substancją o określonym składzie chemicznym lub dodawanie do neutralnego produktu żywnościowego; b) w przypadku oceny wpływu próbki na produkt żywnościowy - przez dodawanie próbki do produktu żywnościowego, dla którego próbka jestprzeznaczona.
653 _aanaliza sensoryczna
653 _apobieranie próbek
653 _apróbki do badań
653 _aprzygotowywanie próbek do badań
710 _aNKP nr 235 ds. Analizy Żywności
856 _uhttp://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=64134
_yKatalog online BPK
942 _cNR
998 _cirw
_d2004.06.25
999 _c64134
_d64134