000 | 01849nam a2200325 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | normy2004 | ||
003 | BPK | ||
005 | 20200803090133.0 | ||
008 | 121231s pl a f u |000 0 pol | ||
040 | _cBPK | ||
041 | _apol | ||
084 | _aICS 67.240 | ||
245 |
_aAnaliza sensoryczna : _bmetodologia : ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania. |
||
246 | _aOcena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania | ||
246 | _aPN-ISO 4121 | ||
250 | _aZatwierdzono: 1998.12.10 | ||
260 |
_aWarszawa : _bPolski Komitet Normalizacyjny, _c1998. |
||
500 | _aWprowadza: ISO 4121:1987 | ||
500 | _aZastępuje: PN-64/A-04022 | ||
520 | _aOpisano róžne testy wykorzystujące kilka typów skał umożliwiających przeprowadzenie oceny sensorycznej. Metody można stosować do oceny cech organoleptycznych (na przykład smaku, zapachu, tekstury), szczególnych cech próbki (na przykład słodyczy, natężenia smaku miętowego lub miękkości) lub do badania zróżnicowania surowców, wpływu metody ich produkcji, przetwórstwa lub przechowywania. Opisano metody z wykorzystaniem skali interwałowej lub skali proporcji do punktowej oceny produktów żywnościowych oraz metody stosowane do oceny określonych produktów żywnościowych z wykorzystaniem skal porządkowych, obejmujące klasyfikację ogólną tych produktów lub ich szczególnych cech. W załączniku krajowym NA podano wykaz odpowiedników krajowych norm powołanych. | ||
653 | _aprodukty spożywcze | ||
653 | _aanaliza sensoryczna | ||
653 | _abadania | ||
653 | _askale jakościowe | ||
710 | _aNKP nr 235 ds. Analizy Żywności | ||
780 | _tPN-64/A-04022 | ||
856 |
_uhttp://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=63368 _yKatalog online BPK |
||
942 | _cNR | ||
998 |
_crk _d2004.01.29 |
||
999 |
_c63368 _d63368 |