000 01849nam a2200325 i 4500
001 normy2004
003 BPK
005 20200803090133.0
008 121231s pl a f u |000 0 pol
040 _cBPK
041 _apol
084 _aICS 67.240
245 _aAnaliza sensoryczna :
_bmetodologia : ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania.
246 _aOcena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania
246 _aPN-ISO 4121
250 _aZatwierdzono: 1998.12.10
260 _aWarszawa :
_bPolski Komitet Normalizacyjny,
_c1998.
500 _aWprowadza: ISO 4121:1987
500 _aZastępuje: PN-64/A-04022
520 _aOpisano róžne testy wykorzystujące kilka typów skał umożliwiających przeprowadzenie oceny sensorycznej. Metody można stosować do oceny cech organoleptycznych (na przykład smaku, zapachu, tekstury), szczególnych cech próbki (na przykład słodyczy, natężenia smaku miętowego lub miękkości) lub do badania zróżnicowania surowców, wpływu metody ich produkcji, przetwórstwa lub przechowywania. Opisano metody z wykorzystaniem skali interwałowej lub skali proporcji do punktowej oceny produktów żywnościowych oraz metody stosowane do oceny określonych produktów żywnościowych z wykorzystaniem skal porządkowych, obejmujące klasyfikację ogólną tych produktów lub ich szczególnych cech. W załączniku krajowym NA podano wykaz odpowiedników krajowych norm powołanych.
653 _aprodukty spożywcze
653 _aanaliza sensoryczna
653 _abadania
653 _askale jakościowe
710 _aNKP nr 235 ds. Analizy Żywności
780 _tPN-64/A-04022
856 _uhttp://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=63368
_yKatalog online BPK
942 _cNR
998 _crk
_d2004.01.29
999 _c63368
_d63368