TY - BOOK ED - KT nr 235 ds. Analizy Żywności TI - Artykuły żywnościowe: oznaczanie zawartości izomaltu, laktitolu, maltitolu, mannitolu, sorbitolu i ksylitolu w artykułach żywnościowych PY - 2006/// CY - Warszawa PB - Polski Komitet Normalizacyjny KW - produkty żywnościowe KW - analiza chemiczna KW - alkochole cukrowe N1 - Wprowadza: EN 15086:2006; Zastępuje: PN-EN 15086:2006 (U) N2 - Opisano metodę HPLC do oznaczania zawartości izomaltu i innych polioli takich jak laktitol, maltitol, mannitol, sorbitol i ksylitom, w artykułach żywnościowych. Pod względem chemicznym izomalt jest przedstawiany jako mieszanina 6-O-a-D-glukopiranozylo-D-sorbitolu (1,6-GPS) i 1-O-a-D- glukopiranozylo-D-mannitolu (1,1-GPM) UR - http://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=69735 ER -