TY - BOOK ED - KT nr 235 ds. Analizy Żywności TI - Artykuły żywnościowe: oznaczanie zawartości saksytoksyny i dc-saksytoksyny w małżach : metoda HPLC z uzyskiwaniem pochodnej z nadtlenkiem lub nadjodanem przed rozdziałem na kolumnie PY - 2006/// CY - Warszawa PB - Polski Komitet Normalizacyjny KW - produkty żywnościowe KW - owoce morza KW - małże KW - skorupiaki KW - analiza chemiczna KW - saksytoksyna N1 - Wprowadza: EN 14526:2004; Zastępuje: PN-EN 14526:2005 (U) N2 - Określono metodę ilościowego oznaczania saksytoksyny (STX) i dekarbamoilo saksytoksyny (dc-STX) w omułkach jadalnych. Może ona być również stosowana do innych skorupiaków, na przykład przegrzebków. Granica wykrywalności metody (sygnał/szumy = 10) wynosi 0,006 mg/kg dla saksytoksyny i 0,02 mg/kg dla dc-saksytoksyny w mięsie omułka jadalnego. Metodę sprawdzono dla saksytoksyny na poziomie 0,4 mg/kg i na poziomach 0,5 mg/kg oraz 1,6 mg/kg dla dc-saksytoksyny UR - http://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=69610 ER -