TY - BOOK ED - NKP nr 36 ds. Zbóż i Przetworów Zbożowych TI - Artykuły żywnościowe: oznaczanie ochratoksyny A w zbożach i produktach zbożowych : metoda wysoko sprawnej chromatografii cieczowej przy użyciu wodorowęglanu PY - 2000/// CY - Warszawa PB - Polski Komitet Normalizacyjny KW - produkty żywnościowe KW - zboża KW - ochratoksyna KW - analiza chromatograficzna N1 - Wprowadza: EN ISO 15141-2:1998 N2 - Przedstawiono metodę oznaczania ochratoksyny A na poziomach wyższych niż 0,3 mikrograma/kilogram, metodą wysoko sprawnej chromatografii cieczowej z oczyszczaniem za pomocą wodorowęglanu. Charakterystyka analityczna metody została w pełni określona podczas badań międzylaboratoryjnych, stosując całe ziarno jęczmienia zawierające 2,9 mikrogam/kilogram, 7,4 mikrogram/kilogram i 14 mikrogram/kilogram, całą kukurydzę zawierającą 8,2 mikrogram/kilogram i 16,3 mikrogram/kilogram ochratoksyny A, jak również otręby pszenne zawierające 3,8 mikrogram/kilogram i 4,5 mikrogram/kilogram ochratoksyny A UR - http://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=67156 ER -