TY - BOOK ED - NKP nr 235 ds. Analizy Żywności TI - Analiza sensoryczna: metodologia : wytyczne dotyczące przygotowywania próbek, dla których bezpośrednia analiza sensoryczna nie jest możliwa PY - 1998/// CY - Warszawa PB - Polski Komitet Normalizacyjny KW - analiza sensoryczna KW - pobieranie próbek KW - próbki do badań KW - przygotowywanie próbek do badań N1 - Wprowadza: ISO 5497:1982 N2 - Podano wytyczne stosowane do próbek produktów o intensywnym aromacie oraz do próbek produktów silnie skoncentrowanych. Zasada polega na przygotowaniu preperatu, który pozwala na bezpośrednią ocenę właściwości organoleptycznych próbki, odpowiednio do potrzeb analizy: a) w przypadku oceny właściwości samej próbki - przez mieszanie próbki z substancją o określonym składzie chemicznym lub dodawanie do neutralnego produktu żywnościowego; b) w przypadku oceny wpływu próbki na produkt żywnościowy - przez dodawanie próbki do produktu żywnościowego, dla którego próbka jestprzeznaczona UR - http://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=64134 ER -