TY - BOOK ED - NKP nr 235 ds. Analizy Żywności TI - Analiza sensoryczna: metodologia : ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania PY - 1998/// CY - Warszawa PB - Polski Komitet Normalizacyjny KW - produkty spożywcze KW - analiza sensoryczna KW - badania KW - skale jakościowe N1 - Wprowadza: ISO 4121:1987; Zastępuje: PN-64/A-04022 N2 - Opisano róžne testy wykorzystujące kilka typów skał umożliwiających przeprowadzenie oceny sensorycznej. Metody można stosować do oceny cech organoleptycznych (na przykład smaku, zapachu, tekstury), szczególnych cech próbki (na przykład słodyczy, natężenia smaku miętowego lub miękkości) lub do badania zróżnicowania surowców, wpływu metody ich produkcji, przetwórstwa lub przechowywania. Opisano metody z wykorzystaniem skali interwałowej lub skali proporcji do punktowej oceny produktów żywnościowych oraz metody stosowane do oceny określonych produktów żywnościowych z wykorzystaniem skal porządkowych, obejmujące klasyfikację ogólną tych produktów lub ich szczególnych cech. W załączniku krajowym NA podano wykaz odpowiedników krajowych norm powołanych UR - http://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=63368 ER -