TY - BOOK AU - Stachnik,Marta AU - Jakubowski,Marek AU - Sterczyńska,Monika AU - Ekielski,Adam AU - Olejnik,Tomasz P. ED - Wydział Mechaniczny (Politechnika Koszalińska) TI - Analiza numeryczna i badania eksperymentalne przepływu brzeczki piwnej w kadzi wirowej o zmodyfikowanej konstrukcji: rozprawa doktorska PY - 2021/// CY - Koszalin PB - [s.n.] KW - Brzeczka piwna KW - Kadź (naczynie) KW - Wirówka KW - Dennica stalowa KW - Przepływ wielofazowy KW - Anemometria obrazowa (PIV) KW - Fizykochemiczne metody badawcze KW - Analiza numeryczna KW - Piwowarstwo KW - Rozprawa doktorska KW - Inżynieria i technika KW - Rolnictwo i leśnictwo N1 - Druk jednostronny; Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2021; Bibliografia na stronach 204-225; Dostępne online dla wszystkich użytkowników bez ograniczeń N2 - W trakcie gotowania brzeczki z chmielem powstaje osad gorący, który jest oddzielany w kadzi wirowej. W pracy proponuje się modyfikacje dennicy kadzi wirowej, które mają na celu poprawę warunków klarowania brzeczki piwnej po jej gotowaniu z chmielem. Przeprowadzono pomiary rozkładu prędkości przepływu pierwotnego za pomocą metody PIV oraz symulacji komputerowych. Wyznaczono także charakterystykę reologiczna brzeczki i osadu, które wykorzystano przy budowie modelu komputerowego UR - https://kohabib.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/catalogue/detail.pl?biblionumber=91426 UR - http://dlibra.tu.koszalin.pl/dlibra/docmetadata?id=1415&from=latest ER -