TY - BOOK ED - NKP nr 92 ds. Tłuszczów Roślinnych i Zwierzęcych TI - Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce: oznaczanie poszczególnych steroli i ich całkowitej chromatografii gazowej PY - 2002/// CY - Warszawa PB - Polski Komitet Normalizacyjny KW - produkty żywnościowe KW - tłuszcze roślinne KW - tłuszcze zwierzęce KW - oleje roślinne KW - oleje zwierzęce N1 - Wprowadza: ISO 12228:1999; Wprowadza: EN ISO 12228:1999 N2 - Określono metodę oznaczania zawartości i składu steroli w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych za pomocą chromatografii gazowej. Podano zasadę metody, stosowane odczynniki, aparaturę, sposób pobierania i przygotowania próbek. Opisano wykonanie oznaczania oraz sposób wyrażania wyników i sprawozdanie z badań. Norma zawiera trzy załączniki. W załączniku A (informacyjnym) podano wyniki badań międzylaboratoryjnych, łącznie z wielkościami uzyskanych powtarzalności i odtwarzalności. W załączniku B (informacyjnym) podano bibliografię. W załączniku ZA (normatywnym) podano wykaz norm powołanych w publikacjach międzynarodowych i ich odpowiedniki europejskie UR - http://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=67104 ER -