TY - BOOK ED - KT nr 88 ds. Żywności Mrożonej TI - Mrożone wyroby kulinarne: półprodukty i potrawy PY - 1996/// CY - Warszawa PB - Polski Komitet Normalizacyjny KW - produkty mrożone KW - wyroby garmażeryjne KW - półprodukty spożywcze N2 - Ustalono terminologię dla mrożonych wyrobów kulinarnych wyprodukowanych w formie półproduktów lub potraw. Określono podział na typy wyrobów: półprodukty ziemniaczane obejmujące wyroby z ziemniaków podsmażonych oraz z ciasta ziemniaczanego (z nadzieniem i bez nadzienia), półprodukty mączne z ciasta pierogowego i z ciasta kruchego i potrawy obejmujące potrawy mięsne, podrobowe, sosy, zupy i wyroby z ciasta naleśnikowego. Ustalono wymagania dotyczące: surowców, tolerancji masy netto, temperatury zamrożonych wyrobów, pakowania, przechowywania, transportu i badań. Wyszczególniono wymagania dotyczące zdrowotności wyrobów obejmujące wymagania mikrobiologiczne i zawartość metali szkodliwych dla zdrowia oraz wymagania dotyczące cech organoleptycznych i niektórych cech fizycznych i chemicznych UR - http://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=65177 ER -