Badania właściwości eksploatacyjnych komory próżniowej z zewnętrznym generatorem pary w procesie rozmrażania mięsa : rozprawa doktorska / Adam Kopeć ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Katedra Inżynierii Spożywczej i Tworzyw Sztucznych.
Material type: TextLanguage: Polish Publication details: Koszalin : [s.n.], 2006.Description: 123 strony : ilustracje ; 30 cm + 2 recenzjeContent type:- Tekst
- Bez urządzenia pośredniczącego
- Wolumin
Item type | Current library | Shelving location | Call number | Status | Date due | Barcode | Item holds | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Doctor's thesis | Biblioteka Politechniki Koszalińskiej | Informatorium | RD 101 | Tylko na miejscu | 00901390 |
Druk jednostronny.
Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2006.
Bibliografia na stronach 119-123.
Dostępne online na zasadzie licencji Creative Commons wersja BY-NC 4.0.
Istnieje wiele metod rozmrażania jednak cały czas trwają poszukiwania nowych realizacji tego procesu, zarówno poprzez modernizację stosowanych już metod jak i poprzez tworzenie nowych. W przedstawionym w pracy nowym procesie rozmrażania wyróżniono dwa etapy: częściowego odwodnienia sublimacyjnego oraz rozmrażania próżniowo-parowego. Przedstawione sposoby polegają na rozmrażaniu produktu kondensującą się parą wodną w podciśnieniu.