BPK logo

Biblioteka

Politechniki Koszalińskiej

Wpływ wybranych parametrów konstrukcyjnych na proces zawirowań w kadzi wirowo-osadowej podczas klarowania zawiesin : rozprawa doktorska / Marek Jakubowski ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Katedra Inżynierii Spożywczej i Tworzyw Sztucznych.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Polish Publication details: Koszalin : [s.n.], 2008.Description: 158 stron : ilustracje ; 30 cm + 2 recenzje ; karta informacyjna o pracy badawczejContent type:
  • Tekst
Media type:
  • Bez urządzenia pośredniczącego
Carrier type:
  • Wolumin
Other title:
  • Influence of selection constructional parameters on swirling process in centrifagal - settling vat during the sedimentary solids clarification
Subject(s): Genre/Form: Online resources: Dissertation note: Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2008. Summary: Praca dotyczy aspektów konstrukcyjnych aparatu do klarowania brzeczki piwnej, w którym wykorzystano mechanizm specyficznego formowania się osadu w postaci stożka. Kadź wirowo-osadowa została wprowadzona jako wyposażenie warzelni w latach 60-ych XX wieku. W chwili obecnej klarowanie brzeczki piwnej z wykorzystaniem kadzi wirowo-osadowej stanowi metodę powszechnie stosowaną ze względu na jej najniższą energochłonność wśród pozostałych metod usuwania osadu gorącego. Tematyka pracy wpisuje się w aktualne tendencje rozwoju technologii produkcji piwa.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Shelving location Call number Status Date due Barcode Item holds
Doctor's thesis Doctor's thesis Biblioteka Politechniki Koszalińskiej Informatorium RD 126 Tylko na miejscu 09040151
Total holds: 0

Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2008.

Bibliografia na stronach 154-158.

Dostępne online na zasadzie licencji Creative Commons wersja BY-NC 4.0.

Praca dotyczy aspektów konstrukcyjnych aparatu do klarowania brzeczki piwnej, w którym wykorzystano mechanizm specyficznego formowania się osadu w postaci stożka. Kadź wirowo-osadowa została wprowadzona jako wyposażenie warzelni w latach 60-ych XX wieku. W chwili obecnej klarowanie brzeczki piwnej z wykorzystaniem kadzi wirowo-osadowej stanowi metodę powszechnie stosowaną ze względu na jej najniższą energochłonność wśród pozostałych metod usuwania osadu gorącego. Tematyka pracy wpisuje się w aktualne tendencje rozwoju technologii produkcji piwa.

Praca naukowa finansowana ze środków na naukę w latach 2007-2008 jako projekt badawczy Nr N502 008 32/0963.

© 2023 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: KOHA