Wpływ wybranych parametrów konstrukcyjnych na proces zawirowań w kadzi wirowo-osadowej podczas klarowania zawiesin : rozprawa doktorska / Marek Jakubowski ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Katedra Inżynierii Spożywczej i Tworzyw Sztucznych.
Material type: TextLanguage: Polish Publication details: Koszalin : [s.n.], 2008.Description: 158 stron : ilustracje ; 30 cm + 2 recenzje ; karta informacyjna o pracy badawczejContent type:- Tekst
- Bez urządzenia pośredniczącego
- Wolumin
- Influence of selection constructional parameters on swirling process in centrifagal - settling vat during the sedimentary solids clarification
Item type | Current library | Shelving location | Call number | Status | Date due | Barcode | Item holds | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Doctor's thesis | Biblioteka Politechniki Koszalińskiej | Informatorium | RD 126 | Tylko na miejscu | 09040151 |
Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2008.
Bibliografia na stronach 154-158.
Dostępne online na zasadzie licencji Creative Commons wersja BY-NC 4.0.
Praca dotyczy aspektów konstrukcyjnych aparatu do klarowania brzeczki piwnej, w którym wykorzystano mechanizm specyficznego formowania się osadu w postaci stożka. Kadź wirowo-osadowa została wprowadzona jako wyposażenie warzelni w latach 60-ych XX wieku. W chwili obecnej klarowanie brzeczki piwnej z wykorzystaniem kadzi wirowo-osadowej stanowi metodę powszechnie stosowaną ze względu na jej najniższą energochłonność wśród pozostałych metod usuwania osadu gorącego. Tematyka pracy wpisuje się w aktualne tendencje rozwoju technologii produkcji piwa.
Praca naukowa finansowana ze środków na naukę w latach 2007-2008 jako projekt badawczy Nr N502 008 32/0963.