Żywność o niskiej zawartości tłuszczu : oznaczanie chlormekwatu i mepikwatu : metoda LC-MS.
Material type: TextLanguage: Polish Publication details: Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2007.Edition: Zatwierdzono: 2007.03.09Other title:- PN-EN 15054:2007
- ICS 67.060
- ICS 67.080.01
Item type | Current library | Call number | Status | Date due | Barcode | Item holds | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Standard | Biblioteka Politechniki Koszalińskiej Czytelnia BG | PN-EN 15054 | Tylko na miejscu | PNS15033 |
Wprowadza: EN 15054:2006
Zastępuje: PN-EN 15054:2006 (U)
Określono metodę wysokosprawnej chromatografii cieczowej ze spektrometrią masową (LC-MS) do oznaczania regulatorów wzrostu, chlormekwatu i mepikwatu w żywności o niskiej zawartości tłuszczu, kolejno jako kationy chlormekwatu i mepikwatu. Metodę można stosować w odniesieniu do wszystkich rodzajów owoców, warzyw i produktów zbożowych. W badaniach międzylaboratoryjnych sprawdzono ją na grzybach, gruszkach, mące pszennej i puree z owoców.