Artykuły żywnościowe : oznaczanie zawartości saksytoksyny i dc-saksytoksyny w małżach : metoda HPLC z uzyskiwaniem pochodnej z nadtlenkiem lub nadjodanem przed rozdziałem na kolumnie.
Material type: TextLanguage: Polish Publication details: Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2006.Edition: Zatwierdzono: 2006.11.02Other title:- PN-EN 14526:2006
- ICS 67.120.30
Item type | Current library | Call number | Status | Date due | Barcode | Item holds | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Standard | Biblioteka Politechniki Koszalińskiej Czytelnia BG | PN-EN 14526 | Tylko na miejscu | PNS7303 |
Wprowadza: EN 14526:2004
Zastępuje: PN-EN 14526:2005 (U)
Określono metodę ilościowego oznaczania saksytoksyny (STX) i dekarbamoilo saksytoksyny (dc-STX) w omułkach jadalnych. Może ona być również stosowana do innych skorupiaków, na przykład przegrzebków. Granica wykrywalności metody (sygnał/szumy = 10) wynosi 0,006 mg/kg dla saksytoksyny i 0,02 mg/kg dla dc-saksytoksyny w mięsie omułka jadalnego. Metodę sprawdzono dla saksytoksyny na poziomie 0,4 mg/kg i na poziomach 0,5 mg/kg oraz 1,6 mg/kg dla dc-saksytoksyny.