Analiza sensoryczna : metodologia : wytyczne dotyczące przygotowywania próbek, dla których bezpośrednia analiza sensoryczna nie jest możliwa.
Material type: TextLanguage: Polish Publication details: Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 1998.Edition: Zatwierdzono: 1998.01.02Other title:- PN-ISO 5497:1998
- ICS 67.240
Item type | Current library | Call number | Status | Date due | Barcode | Item holds | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Standard | Biblioteka Politechniki Koszalińskiej Czytelnia BG | PN-ISO 5497 | Tylko na miejscu | PNS1827 |
Wprowadza: ISO 5497:1982
Podano wytyczne stosowane do próbek produktów o intensywnym aromacie oraz do próbek produktów silnie skoncentrowanych. Zasada polega na przygotowaniu preperatu, który pozwala na bezpośrednią ocenę właściwości organoleptycznych próbki, odpowiednio do potrzeb analizy: a) w przypadku oceny właściwości samej próbki - przez mieszanie próbki z substancją o określonym składzie chemicznym lub dodawanie do neutralnego produktu żywnościowego; b) w przypadku oceny wpływu próbki na produkt żywnościowy - przez dodawanie próbki do produktu żywnościowego, dla którego próbka jestprzeznaczona.