BPK logo

Biblioteka

Politechniki Koszalińskiej

Analiza sensoryczna : metodologia : metoda parzysta.

Analiza sensoryczna : metodologia : metoda parzysta. - Zatwierdzono: 2007.11.16 - Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2007.


PN-ISO 5495:2007

Wprowadza: ISO 5495:2005,
EN ISO 5495:2007,
ISO 5495:2005/Cor 1:2006. Zastępuje: PN-EN ISO 5495:2007 (U)

Opisano procedurę określania czy istnieje zauważalna różnica lub podobieństwo w natężeniu ocenianej pojedynczej cechy jakościowej lub jakakolwiek inna różnica jakości między dwoma próbkami produktów, pozwala ona wskazać tylko kierunek różnicy ale nie mierzy wielkości jego natężenia. Przed rozpoczęciem analizy wyników należy określić z jakim typem testu mamy do czynienia czy jednostronnym (gdzie znany jest kierunek różnicy) czy dwustronnym (gdzie nieznany jest kierunek różnicy).


analiza sensoryczna metodologia metoda parzysta
© 2023 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: KOHA