Żywność o niskiej zawartości tłuszczu : oznaczanie chlormekwatu i mepikwatu : metoda LC-MS/MS.
Żywność o niskiej zawartości tłuszczu : oznaczanie chlormekwatu i mepikwatu : metoda LC-MS/MS.
- Zatwierdzono: 2007.03.09
- Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2007.
PN-EN 15055:2007
Wprowadza: EN 15056:2006 Zastępuje: PN-EN 15056:2006 (U)
Określono metodę wysokosprawnej chromatografii cieczowej z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS) do oznaczania zawartości regulatorów wzrostu, chlormekwatu i mepikwatu w żywności o niskiej zawartości tłuszczu, kolejno jako kationy chlormekwatu i mepikwatu. Metodę można stosować w odniesieniu do wszystkich rodzajów owoców, warzyw i produktów zbożowych. W badaniach międzylaboratoryjnych sprawdzono ją na grzybach, gruszkach, mące pszennej i puree z owoców oraz dodatkowo na mieszance dla niemowląt.
żywność chlormekwat mepikwat analiza żywności
PN-EN 15055:2007
Wprowadza: EN 15056:2006 Zastępuje: PN-EN 15056:2006 (U)
Określono metodę wysokosprawnej chromatografii cieczowej z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS) do oznaczania zawartości regulatorów wzrostu, chlormekwatu i mepikwatu w żywności o niskiej zawartości tłuszczu, kolejno jako kationy chlormekwatu i mepikwatu. Metodę można stosować w odniesieniu do wszystkich rodzajów owoców, warzyw i produktów zbożowych. W badaniach międzylaboratoryjnych sprawdzono ją na grzybach, gruszkach, mące pszennej i puree z owoców oraz dodatkowo na mieszance dla niemowląt.
żywność chlormekwat mepikwat analiza żywności