Analiza sensoryczna : metodologia : metody profilowania smakowitości.
Analiza sensoryczna : metodologia : metody profilowania smakowitości.
- Zatwierdzono: 1999.04.19
- Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 1999.
PN-ISO 6564
Wprowadza: ISO 6564:1985
Podano metody opisu i oceny smakowitości produktów żywnościowych przeprowadzane przez wykwalifikowanych i wyszkolonych oceniających. Metody profilowania opierają się na założeniu, że na smakowitość składają się częściowo możliwe do zidentyfikowania cechy zapachowe i smakowe, częściowo natomiast, zespół cech, które nie są możliwe do identyfikacji oddzielnie. Podano sposób pobierania próbek, ogólne wymagania dotyczące badań, metody badań, procedury, metodę konsensu i metody niezależne. W załączniku A podano przykład wypełnionego formularza podczas analizy profilowania smakowitości, w załączniku B przykład wypełnionego formularza opisowej analizy smakowitości.
produkty rolnicze produkty spożywcze analiza sensoryczna badania ocena smak zapach
PN-ISO 6564
Wprowadza: ISO 6564:1985
Podano metody opisu i oceny smakowitości produktów żywnościowych przeprowadzane przez wykwalifikowanych i wyszkolonych oceniających. Metody profilowania opierają się na założeniu, że na smakowitość składają się częściowo możliwe do zidentyfikowania cechy zapachowe i smakowe, częściowo natomiast, zespół cech, które nie są możliwe do identyfikacji oddzielnie. Podano sposób pobierania próbek, ogólne wymagania dotyczące badań, metody badań, procedury, metodę konsensu i metody niezależne. W załączniku A podano przykład wypełnionego formularza podczas analizy profilowania smakowitości, w załączniku B przykład wypełnionego formularza opisowej analizy smakowitości.
produkty rolnicze produkty spożywcze analiza sensoryczna badania ocena smak zapach