BPK logo

Biblioteka

Politechniki Koszalińskiej

Analiza sensoryczna : metodologia : metody profilowania smakowitości.

Analiza sensoryczna : metodologia : metody profilowania smakowitości. - Zatwierdzono: 1999.04.19 - Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 1999.


PN-ISO 6564

Wprowadza: ISO 6564:1985

Podano metody opisu i oceny smakowitości produktów żywnościowych przeprowadzane przez wykwalifikowanych i wyszkolonych oceniających. Metody profilowania opierają się na założeniu, że na smakowitość składają się częściowo możliwe do zidentyfikowania cechy zapachowe i smakowe, częściowo natomiast, zespół cech, które nie są możliwe do identyfikacji oddzielnie. Podano sposób pobierania próbek, ogólne wymagania dotyczące badań, metody badań, procedury, metodę konsensu i metody niezależne. W załączniku A podano przykład wypełnionego formularza podczas analizy profilowania smakowitości, w załączniku B przykład wypełnionego formularza opisowej analizy smakowitości.

produkty rolnicze produkty spożywcze analiza sensoryczna badania ocena smak zapach
© 2023 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: KOHA