Analiza sensoryczna : metodologia : wytyczne dotyczące przygotowywania próbek, dla których bezpośrednia analiza sensoryczna nie jest możliwa.
Analiza sensoryczna : metodologia : wytyczne dotyczące przygotowywania próbek, dla których bezpośrednia analiza sensoryczna nie jest możliwa.
- Zatwierdzono: 1998.01.02
- Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 1998.
PN-ISO 5497:1998
Wprowadza: ISO 5497:1982
Podano wytyczne stosowane do próbek produktów o intensywnym aromacie oraz do próbek produktów silnie skoncentrowanych. Zasada polega na przygotowaniu preperatu, który pozwala na bezpośrednią ocenę właściwości organoleptycznych próbki, odpowiednio do potrzeb analizy: a) w przypadku oceny właściwości samej próbki - przez mieszanie próbki z substancją o określonym składzie chemicznym lub dodawanie do neutralnego produktu żywnościowego; b) w przypadku oceny wpływu próbki na produkt żywnościowy - przez dodawanie próbki do produktu żywnościowego, dla którego próbka jestprzeznaczona.
analiza sensoryczna pobieranie próbek próbki do badań przygotowywanie próbek do badań
PN-ISO 5497:1998
Wprowadza: ISO 5497:1982
Podano wytyczne stosowane do próbek produktów o intensywnym aromacie oraz do próbek produktów silnie skoncentrowanych. Zasada polega na przygotowaniu preperatu, który pozwala na bezpośrednią ocenę właściwości organoleptycznych próbki, odpowiednio do potrzeb analizy: a) w przypadku oceny właściwości samej próbki - przez mieszanie próbki z substancją o określonym składzie chemicznym lub dodawanie do neutralnego produktu żywnościowego; b) w przypadku oceny wpływu próbki na produkt żywnościowy - przez dodawanie próbki do produktu żywnościowego, dla którego próbka jestprzeznaczona.
analiza sensoryczna pobieranie próbek próbki do badań przygotowywanie próbek do badań