BPK logo

Biblioteka

Politechniki Koszalińskiej

Analiza sensoryczna : metodologia : ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania.

Analiza sensoryczna : metodologia : ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania. - Zatwierdzono: 1998.12.10 - Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 1998.


Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania
PN-ISO 4121

Wprowadza: ISO 4121:1987 Zastępuje: PN-64/A-04022

Opisano róžne testy wykorzystujące kilka typów skał umożliwiających przeprowadzenie oceny sensorycznej. Metody można stosować do oceny cech organoleptycznych (na przykład smaku, zapachu, tekstury), szczególnych cech próbki (na przykład słodyczy, natężenia smaku miętowego lub miękkości) lub do badania zróżnicowania surowców, wpływu metody ich produkcji, przetwórstwa lub przechowywania. Opisano metody z wykorzystaniem skali interwałowej lub skali proporcji do punktowej oceny produktów żywnościowych oraz metody stosowane do oceny określonych produktów żywnościowych z wykorzystaniem skal porządkowych, obejmujące klasyfikację ogólną tych produktów lub ich szczególnych cech. W załączniku krajowym NA podano wykaz odpowiedników krajowych norm powołanych.

produkty spożywcze analiza sensoryczna badania skale jakościowe
© 2023 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: KOHA