000 01432nam a2200325 i 4500
001 normy2007
003 BPK
005 20200803122004.0
008 121231s pl a f u |000 0 pol
040 _cBPK
041 _apol
084 _aICS 67.120.30
245 _aArtykuły żywnościowe :
_boznaczanie zawartości kwasu okadaikowego w małżach : metoda HPLC z oczyszczaniem w fazie stałej, uzyskiwaniem pochodnej i detekcją fluorymetryczną.
246 _aPN-EN 14524:2006
250 _aZatwierdzono: 2006.11.02
260 _aWarszawa :
_bPolski Komitet Normalizacyjny,
_c2006.
500 _aWprowadza: EN 14524:2004
500 _aZastępuje: PN-EN 14524:2005 (U)
520 _aPrzedstawiono metodę ilościowego oznaczania zawartości kwasu okadaikowego w małżach i produktach z nich otrzymanych. Zawartość kwasu okadaikowego jest oznaczana jako niezwiązany, ekstrachowalny kwas z wątroby. Kwas okadaikowy, rozpuszczalna w tłuszczu toksyna z glonów bruzdnic, jest głównym składnikiem dinofysistoksyn.
653 _aprodukty żywnościowe
653 _aowoce morza
653 _amałże
653 _aanaliza chemiczna
653 _akwas okadeikowy
710 _aKT nr 235 ds. Analizy Żywności
780 _tPN-EN 14524:2005 (U)
856 _uhttp://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=69609
_yKatalog online BPK
942 _cNR
998 _ceg
_d2007.05.22
999 _c69609
_d69609