000 01620nam a2200325 i 4500
001 normy2006
003 BPK
005 20200803092749.0
008 121231s pl a f u |000 0 pol
040 _cBPK
041 _apol
084 _aICS 67.040
245 _aArtykuły żywnościowe :
_bwykrywanie napromieniania żywności zawierającej tłuszcze : analiza 2-alkilocyklobutanonów metodą chromatografii gazowej połączonej ze spektrometrią mas.
246 _aPN-EN 1785:2007
250 _aZatwierdzono: 2007.07.13
260 _aWarszawa :
_bPolski Komitet Normalizacyjny,
_c2007.
500 _aWprowadza: EN 1785:2003
500 _aZastępuje: PN-EN 1785:2004 (U)
520 _aOpisano metodę wykrywania obróbki radiacyjnej żywności zawierającej tłuszcze, polegającą na oznaczaniu indukowanych radiacyjnie 2-alkilocyklobutanonów po uprzednim rozdzieleniu ich metodą chromatografii gazowej metodą spektrometrii mas. Metodę sprawdzono w badaniach laboratoryjnych surowego kurczaka, wieprzowiny płynnego całego jaja, łososia, i sera camembert. Inne badania wykazały, że metoda może być stosowana do badania różnego rodzaju żywności.
653 _aartykuły żywnościowe
653 _anapromieniane artykuły żywnościowe
653 _apromieniowanie jonizujące
653 _aanaliza żywności
653 _achromatografia gazowa
710 _aKT nr 235 ds. Analizy Żywności
780 0 2 _tPN-EN 1785:2004 (U)
856 _uhttp://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=68106
_yKatalog online BPK
942 _cNR
998 _ceg
_d2017
999 _c68106
_d68106