TY - BOOK ED - KT nr 235 ds. Analizy Żywności TI - Artykuły żywnościowe: oznaczanie zawartości kwasu okadaikowego w małżach : metoda HPLC z oczyszczaniem w fazie stałej, uzyskiwaniem pochodnej i detekcją fluorymetryczną PY - 2006/// CY - Warszawa PB - Polski Komitet Normalizacyjny KW - produkty żywnościowe KW - owoce morza KW - małże KW - analiza chemiczna KW - kwas okadeikowy N1 - Wprowadza: EN 14524:2004; Zastępuje: PN-EN 14524:2005 (U) N2 - Przedstawiono metodę ilościowego oznaczania zawartości kwasu okadaikowego w małżach i produktach z nich otrzymanych. Zawartość kwasu okadaikowego jest oznaczana jako niezwiązany, ekstrachowalny kwas z wątroby. Kwas okadaikowy, rozpuszczalna w tłuszczu toksyna z glonów bruzdnic, jest głównym składnikiem dinofysistoksyn UR - http://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=69609 ER -