TY - BOOK ED - KT nr 235 ds. Analizy Żywności TI - Artykuły żywnościowe: wykrywanie napromieniania żywności zawierającej tłuszcze : analiza 2-alkilocyklobutanonów metodą chromatografii gazowej połączonej ze spektrometrią mas PY - 2007/// CY - Warszawa PB - Polski Komitet Normalizacyjny KW - artykuły żywnościowe KW - napromieniane artykuły żywnościowe KW - promieniowanie jonizujące KW - analiza żywności KW - chromatografia gazowa N1 - Wprowadza: EN 1785:2003; Zastępuje: PN-EN 1785:2004 (U) N2 - Opisano metodę wykrywania obróbki radiacyjnej żywności zawierającej tłuszcze, polegającą na oznaczaniu indukowanych radiacyjnie 2-alkilocyklobutanonów po uprzednim rozdzieleniu ich metodą chromatografii gazowej metodą spektrometrii mas. Metodę sprawdzono w badaniach laboratoryjnych surowego kurczaka, wieprzowiny płynnego całego jaja, łososia, i sera camembert. Inne badania wykazały, że metoda może być stosowana do badania różnego rodzaju żywności UR - http://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=68106 ER -