TY - BOOK ED - NKP nr 35 ds. Mleka i Przetworów Mlecznych TI - Tłuszcz mleczny: wykrywanie tłuszczu roślinnego z użyciem testu ostanowo-fitosterolowego PY - 2000/// CY - Warszawa PB - Polski Komitet Normalizacyjny KW - tłuszcz mleczny KW - produkty rolno-żywnościowe N1 - Wprowadza: ISO 3595:1976 N2 - Opisano metodę, w której zastosowano zasadę zmydlania tłuszczu i strącania steroli w postaci digitonianów steroli przez dodanie etanolowego roztworu digitoniny, oznaczanie temperatury topnienia octanu sterolu po acetylacji digitonianów steroli z użyciem bezwodnika kwasu octowego, i badanie mikroskopowe krystalicznych form steroli w sterole przez zmydlenie z użyciem roztworu wodorotlenku potasu UR - http://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=63769 ER -