TY - BOOK ED - KT nr 133 ds. Opakowań TI - Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi: substancje w tworzywach sztucznych podlegające ograniczeniom PY - 2007/// CY - Warszawa PB - Polski Komitet Normalizacyjny KW - produkty spożywcze KW - tworzywa sztuczne KW - płyny modelowe żywności KW - opakowania N1 - Wprowadza: EN 13130-2:2004; Zastępuje: PN-EN 13130-2:2005 (U) N2 - Określono metodę oznaczania zawartości monomeru kwasu tereftalanowego w płynach modelowych imitujących żywność jak: woda destylowana, 3 procentowy roztwór wodny kwasu octowego, 15 procentowy roztwór wodny etanolu oraz oliwa z oliwek i inne płyny modelowe imitujące tłuszcze, płyn modelowy D, np. mieszanina trójglicerydów, olej słonecznikowy lub kukurydziany. Metoda ma zastosowanie do oznaczania zawartości kwasu tereftalanowego w płynie modelowym imitującym żywność przy granicznej migracji specyficznej do poziomu 7,5 mg na kilogram płynu modelowego UR - http://koha.tu.koszalin.pl/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=69294 ER -