Analiza sensoryczna : metodologia : metody profilowania smakowitości.
Material type: TextLanguage: Polish Publication details: Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 1999.Edition: Zatwierdzono: 1999.04.19Other title:- PN-ISO 6564
- ICS 67.240
Item type | Current library | Call number | Status | Date due | Barcode | Item holds | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Standard | Biblioteka Politechniki Koszalińskiej Czytelnia BG | PN-ISO 6564 | Tylko na miejscu | PNS2570 |
Wprowadza: ISO 6564:1985
Podano metody opisu i oceny smakowitości produktów żywnościowych przeprowadzane przez wykwalifikowanych i wyszkolonych oceniających. Metody profilowania opierają się na założeniu, że na smakowitość składają się częściowo możliwe do zidentyfikowania cechy zapachowe i smakowe, częściowo natomiast, zespół cech, które nie są możliwe do identyfikacji oddzielnie. Podano sposób pobierania próbek, ogólne wymagania dotyczące badań, metody badań, procedury, metodę konsensu i metody niezależne. W załączniku A podano przykład wypełnionego formularza podczas analizy profilowania smakowitości, w załączniku B przykład wypełnionego formularza opisowej analizy smakowitości.