Analiza sensoryczna : metodologia : ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania.
Material type: TextLanguage: Polish Publication details: Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 1998.Edition: Zatwierdzono: 1998.12.10Other title:- Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania
- PN-ISO 4121
- ICS 67.240
Item type | Current library | Call number | Status | Date due | Barcode | Item holds | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Standard | Biblioteka Politechniki Koszalińskiej Czytelnia BG | PN-ISO 4121 | Tylko na miejscu | PNS1061 |
Wprowadza: ISO 4121:1987
Zastępuje: PN-64/A-04022
Opisano róžne testy wykorzystujące kilka typów skał umożliwiających przeprowadzenie oceny sensorycznej. Metody można stosować do oceny cech organoleptycznych (na przykład smaku, zapachu, tekstury), szczególnych cech próbki (na przykład słodyczy, natężenia smaku miętowego lub miękkości) lub do badania zróżnicowania surowców, wpływu metody ich produkcji, przetwórstwa lub przechowywania. Opisano metody z wykorzystaniem skali interwałowej lub skali proporcji do punktowej oceny produktów żywnościowych oraz metody stosowane do oceny określonych produktów żywnościowych z wykorzystaniem skal porządkowych, obejmujące klasyfikację ogólną tych produktów lub ich szczególnych cech. W załączniku krajowym NA podano wykaz odpowiedników krajowych norm powołanych.