Tłuszcz mleczny : wykrywanie tłuszczu roślinnego z użyciem testu ostanowo-fitosterolowego.
Tłuszcz mleczny : wykrywanie tłuszczu roślinnego z użyciem testu ostanowo-fitosterolowego.
- Zatwierdzono: 2000.12.22
- Warszawa : Polski Komitet Normalizacyjny, 2000.
Wykrywanie tłuszczu roślinnego z użyciem testu octanowo-fitosterolowego
PN-ISO 3595:2000
Wprowadza: ISO 3595:1976
Opisano metodę, w której zastosowano zasadę zmydlania tłuszczu i strącania steroli w postaci digitonianów steroli przez dodanie etanolowego roztworu digitoniny, oznaczanie temperatury topnienia octanu sterolu po acetylacji digitonianów steroli z użyciem bezwodnika kwasu octowego, i badanie mikroskopowe krystalicznych form steroli w sterole przez zmydlenie z użyciem roztworu wodorotlenku potasu.
tłuszcz mleczny produkty rolno-żywnościowe
Wykrywanie tłuszczu roślinnego z użyciem testu octanowo-fitosterolowego
PN-ISO 3595:2000
Wprowadza: ISO 3595:1976
Opisano metodę, w której zastosowano zasadę zmydlania tłuszczu i strącania steroli w postaci digitonianów steroli przez dodanie etanolowego roztworu digitoniny, oznaczanie temperatury topnienia octanu sterolu po acetylacji digitonianów steroli z użyciem bezwodnika kwasu octowego, i badanie mikroskopowe krystalicznych form steroli w sterole przez zmydlenie z użyciem roztworu wodorotlenku potasu.
tłuszcz mleczny produkty rolno-żywnościowe